Littekens - Huid en Haar Clinics
21779
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21779,theme-stockholm,woocommerce-no-js,,select-child-theme-ver-3.7.1485254937,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Littekens

Een verharde, verkleurde, verkleefde of verdikte huid

Een andere oppervlaktestructuur

De huid kan door verschillende oorzaken verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn. Littekens bestaan geheel uit bindweefsel en missen de normale talg- en zweetkliertjes. In het begin is een litteken vaak rood, bij een donkere huid, bruin. Na enige tijd kleurt het litteken lichter op.

Soorten littekens

 • Gewone littekens
  Bij de meeste mensen geneest een wondje zonder veel problemen. Wat overblijft is een pigmentloos strengetje of vlekje.
 • Atrofische littekens
  Bij deze littekens is er sprake van een zeer dun laagje littekenweefsel meestal verzonken in de huid.
 • Hypertrofische littekens
  Ontstaan bij overproductie van fibrineweefsel door bindweefselcellen in de huid, waardoor sterk verdikte littekens ontstaan. Het zijn dikke roze strengen en plaques op de huid die circa drie weken na verwonding ontstaan en in een periode van maanden tot een jaar voortdurend dikker worden.

litteken

Oorzaken

Wanneer het bindweefsel teveel schrompelt, kan er een verkorting in de huid ontstaan. Het litteken kan dan voor bewegingsbeperkingen zorgen, bijvoorbeeld wanneer:

 • Het litteken ter hoogte van de gewrichten bevindt en zorgt voor een dwangstand. Dit geeft belemmering bij bewegingen van de gewrichten
 • Het litteken door trekkracht  hypertrofisch wordt. Dit kan pijn en belemmering bij bewegen geven.
 • Het litteken door trekkracht  hypertrofisch wordt. Dit kan pijn en belemmering bij bewegen geven. Er veel rek komt op littekens na buikoperaties. Dit kan pijn en belemmering bij bewegen geven.

Behandeling

Litteken therapie bestaat uit massagetechnieken die ervoor zorgen dat een verkleefd litteken van de onderhuid los gemasseerd kan worden. De doorbloeding in de directe omgeving van het litteken wordt gestimuleerd waardoor de stofwisseling wordt verbeterd. Hierdoor kan pijn, jeuk en belemmeringen afnemen.

Een litteken dat helemaal ontkleurd is, dus helemaal wit, kan door middel van dermatografie (medische tatoeage) worden gekleurd. Littekens kunnen ook gecamoufleerd worden. (zie folder camouflagetherapie).Dermabrasie en glycolzuurpeelings kunnen in sommige gevallen ook toegepast worden.

Bij littekens die sterk verdikt zijn (hypertrofisch) helpen een siliconenpleister, siliconengel, drukverbanden en inspuitingen met corticosteroïd.

Bij probleemlittekens (bv. na brandwonden) kunnen op maat gemaakte drukverbanden het aspect verbeteren.

Praktische wenken

 • Inname van Vitamine C bevordert de wondgenezing.
 • Roken vernauwt de bloedvaten en heeft daarom een slechte invloed op de wondgenezing.
 • Zolang een litteken gekleurd is (paars, rood of roze), is de omliggende huid over 1 cm geprikkeld. Deze streek mag absoluut niet bruinen omdat dit een vlekkige pigmentatie kan veroorzaken. Het litteken dient ruim te worden beschermd door een pleister. Wanneer het litteken licht roze is volstaat een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor
  (minstens 20).

Ons specialisme

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van littekens. Door middel van manuele litteken massage, LPG Endermologie (diepe bindweefselmassage), gebruik en toepassing van speciale siliconen littekenpleisters, kunnen littekens niet verkleven en zo mogelijk minder afwijken van de normale huid.

Vragen

U kunt de praktijk telefonisch bereiken voor het vragen van advies, een consult of een behandeling.

Een schone, gezonde huid